30 dingen die ik deed voor mijn 30

Op 22 mei 2014 werd ik 30 jaar. Ik had er zin in om van dat 30ste levensjaar een bijzonder te maken, in aanloop daar naartoe. Om mezelf 365 dagen lang een aantal doelen te stellen en uit te dagen. Om mijn uitdagingen compleet te maken, goot ik ze in deze blog en publiceerde ik ze.

Hieronder het finale resultaat:

‘Het is zover…

Wanneer ik dit blogbericht begin te schrijven ben ik anderhalf uur verwijderd van mijn 30ste verjaardag.

De hoogste tijd om een punt te zetten achter deze blog en even stil te  staan.

Eerst en vooral over de uitdagingen. Hieronder het lijstje van de 30 uitdagingen die ik na mijn 29ste formuleerde en de stand van zaken ervan:

1. zelf een meubel maken

2. vliegeren

3. minder dan 80 kg wegen (yep, dat is al even geleden)

4. een les spinning uitfietsen (zonder telkens terug op mijn zadel te gaan zitten uitpuffen) (wordt vervangen)

4. kunnen jongleren met 3 balletjes – lukt mij intussen al een beetje (een drietal keer helemaal rond), maar is nog niet op film of foto vastgelegd.

5. de Transardennaise of Transgaumaise stappen – is er dit jaar niet van gekomen.

6. een vuurtje stoken en er iets op koken – was bijna gelukt op kampeertrip met de uniefvrienden, maar andere campers staken vuur in de wielen…

7. een smartphone aanschaffen en leren gebruiken

8. deelnemen aan een gezelschapsspelletjesavond

9. beargumenteren waarom ik al dan niet gedoopt blijf (een diepere vraag des levens)

10. 6 buitenlandse en 6 Belgische steden ontdekken waar ik nog niet eerder ben geweest (9/12) – morgen staat wel stad 10 op het programma, in de zomer Berlijn.

11. een blote voetenwandeling maken

12. elke maand iets voor het eerst doen en daarbij minstens 1 ding dat mij bang maakt (12/12)

13. 1000 euro sparen voor een verre reis

14. iets ontdekken over elk van mijn ouders dat ik nog niet wist (2/2)

15. mijn twee verbouwende broers elk twee dagen helpen klussen (dat gaan ze graag lezen!) (1/4) + de tante geholpen

16. mijn facebook en hotmailaccount opschonen (kwestie van op mijn 30ste een propere lei te hebben ;-)) – er gingen al heel wat mails de vuilbak in, maar het klusje is nog niet helemaal rond.

17. minstens 6 keer iets zelfgemaakt cadeau doen (waar de cadeaukrijger ook oprecht blij mee is, of het alleszins lijkt…) (6/6)

18. gaan kajakken of vlotten

19. een keer een dagwandeling van minstens 30 kilometer doen – voetproblemen die binnenkort opgelost zijn met steunzolen ontnamen mij de goesting, maar les excuses sont fait pour s’en servir, uiteraard.

20. 1 vol leer- en inspiratieschriftje samenstellen – ik heb er eentje, vorig jaar in mei gekocht in Londen dat ongeveer half gevuld is.

21. 30 nieuwe boeken lezen (27/30) – lukte ei zo na, dju toch.

22. opnieuw bloedgever worden en mij registreren als orgaandonor

23. zelf de geblokkeerde afvoerdop van mijn wasbak repareren

24. elke week 1 nieuw gerecht koken uit een kookboek (zowel hapjes, voor- en hoofdgerechten en desserts komen in aanmerking) (52/52)

25. een volledige lichaamsmassage krijgen (de boog moet niet altijd gespannen staan :-))

26. een fiere Leuvenaar worden

27. eens gaan strandzeilen – zal er deze zomer van komen, mee dankzij de gekregen bon naar aanleiding van deze blog 🙂

28. minstens 31 dagen vegetarisch eten

29. minstens 6 keer iets waarmee ik in mijn hoofd zit visueel voorstellen – mijn hoofd bleek het afgelopen jaar vooral rationeel…

30. en last but not least: een feest organiseren voor mijn 30ste verjaardag!

Ik ben dus niet in al mijn gestelde uitdagingen gelukt, maar als ik het hierboven allemaal bij elkaar zie staan, ben ik heel fier op wat wel allemaal gelukt is. Het meest fier ben ik op de uitdaging waarvan ik er vooraf van overtuigd was dat ik ze niet zou halen. Het lukte mij om mijn gewicht onder controle te krijgen en dat is een reuzeverwezenlijking die mij tot hiertoe nog nooit gelukt was.

Ik heb dit jaar dubbel zoveel plezier gehad. Een keer aan het doen van de dingen van hierboven en een tweede keer aan het schrijven erover en het lezen en horen van reacties erop. Mij deze uitdagingen stellen en erover bloggen heeft richting gegeven aan mijn jaar en zorgde ook voor heel wat vrijkomende energie. Het was ontzettend fijn om reacties te lezen, om te horen dat ik mensen bij momenten inspireerde, om op allerlei momenten aangesproken te worden over wat ik had geschreven, om er met mensen over in gesprek te gaan,…

Een hele dikke dankuwel aan alle lezers, volgers en supporters, jullie maakten er voor  mij mee een bijzonder levensjaar van.

Hoe vind ik het nu om 30 te worden? (nog een uur te gaan)

Op zich zal die overgang van 29 naar 30 weinig verschil maken. Ik zal morgen ook nog zijn wie ik vandaag ben en op zoek blijven naar wie ik morgen wil zijn. Ik geloof er ook niet in dat ik ooit ‘af’ zou kunnen zijn. Ik wil graag blijven ontdekken en ontwikkelen, proeven en beleven, genieten en geraakt worden, verbinden en mij verbonden voelen, gedreven leven en in beweging blijven,…

Ik bots soms tegen kleine kantjes, waarover ik lees dat ze verbonden zijn aan onze huidige generatie twintigers. Ik wil soms teveel wat enerzijds leidt tot keuzestress en anderzijds soms tot een programma dat zo vol is dat ernaar kijken al moe doet voelen. Ik leid vaak aan continuous partial attention, heb alles gezien en gehoord, zeker alles wat beeldend is, maar dan niets tot in de puntjes. Laat mij vaak afleiden door sociale media, tv kijken of andere beeldcultuur waarvan ik achteraf voel dat het mij niets wezenlijks heeft gebracht. Ik staar mij soms blind op wat anderen doen en zeggen zodat ik bij momenten vind dat ik maar een niemendal ben en alle anderen leukere dingen doen dan ik. Ik zou meer willen doen, meer willen bereiken, meer willen zien, meer willen zijn,… en ik denk dat dat van vandaag op morgen niet over zal zijn. Ik blijf dus ook na mijn 30ste graag werken aan mezelf en ik besef dat het pure luxe is om mij met dit soort besonjes bezig te kunnen houden.

Ik mag immers verdorie mijn pollekes kussen voor hoe mijn leven er tot hiertoe heeft uitgezien.

– Ik ben gezond, nog meer sinds ik wat overtollige kilo’s kwijtraakte.

– De mensen die het dichtst bij mij staan, zijn er allemaal nog. Ik voelde mij het afgelopen jaar wel geraakt door het plotse overlijden van een aantal leeftijdsgenoten. Gemma, Wim en Jeldert, alle drie Kazouvrienden en -kennissen waren er ineens niet meer. Zomaar, van de ene dag op de andere. Het deed mij beter beseffen dat elke dag een geschenk is, dat tijd vergankelijk is en dat het belangrijk is om actief in het leven te staan en er zelf iets van te maken.

– Ik heb al ontzettend veel kunnen en mogen doen en mij al geweldig goed kunnen uitleven in vrijwillige engagementen, uitdagende hobby’s  en belevenissen allerhande.

– Ik kon al heel veel plekken zien en ontdekken. Dingen doen die ik gewoon leuk vond.

– Ik ontmoette al geweldig leuke, inspirerende en boeiende mensen op mijn pad waarvan ik er vele vrienden mag noemen.

– Ik ontdekte de Liefde, mét hoofdletter L.

– Ik kreeg kansen om mij te ontwikkelen, bij te leren, geïnspireerd te worden.

– Ik kreeg al vaak de kans om boeiende en uitdagende jobs te doen die mee zorgen voor een dak boven mijn hoofd, eten op mijn bord en een ontspannende en inspirerende trip van tijd tot tijd.

Ik voel mij gezeged, echt. En over een half uur doe ik dat ook als 30-jarige.’

Advertisements

4 thoughts on “30 dingen die ik deed voor mijn 30

  1. Als je inspiratie te kort hebt voor zelf-maak cadeautjes, geef maar een gilletje… euh… ene riddergroet!
    Karen

  2. Karolien, ik vind dit een geweldig idee!!! Ik wil ook meedoen! Feit dat onze mijlpaal van 30 ook niet ver van elkaar ligt moeten er een aantal zaken zijn die we samen kunnen realiseren. Wat denk je? Ik zal ook een lijstje maken en dan kunnen we een aantal zaken samenbrengen en de andere zaken kunnen we elkaar aanmoedigen! Xxx

    1. Hey Laure,
      bedankt voor je enthousiasme! Superfijn. Dat lijstje opstellen gaf mij heel veel energie en zin om dingen aan te pakken en te doen. De reacties die ik erop krijg zijn ook echt heel leuk en geven nog meer goesting. Stel jouw lijstje dus ook maar snel op en dan stemmen we eens verder af. Goed plan alleszins, al zeker van dat aanmoedigen ;-). Tot snel!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s